Fasole batuta cu ceapa calita (reteta de familie)




Fasole batuta

Reteta de familie

Fasole batuta ca la mama acasa. Reteta originala este vegana

Ingrediente pentru 4 persoane:

Pentru fasole:
- 1/2 kg fasole alba boabe
- 3-4 morcovi marime medie
- 1-2 pastarnac
- 1/2 telina
- 3 buc foi dafin
- 4 sau 5 catei usturoi
- 4 cepe mari 
- 1 ardei gras rosu
- 1 buchet frunze telina (fara coada care e atoasa)
- 3 sau 4 frunze leustean
-2 ramuri de cimbru verde sau uscat (optional)
-sare, piper macinat

Pentru ceapa calita:
- 4 cepe mari
- 1 ardei gras, rosu mare
- 1 lingura boia de ardei
- 1 vf cutit sare
- 2-3 linguri ulei floarea soarelui,canola sau de masline extra virgin
- supa in care au fiert legumele


Aparatura si ustensile necesare:

La alegere pentru pasat fasolea: blender de mana sau mixer

Preparare:

1. Fasolea se spala si se lasa la inmuiat, la frigider, in apa rece 8 - 10 ore (sau peste noapte)

2. Se arunca apa in care a stat, se adauga apa rece proaspata si se pune la fiert cu  2 frunze de dafin si citeva ramuri de cimbru'

3. Se fierbe aprox o jumatate de ora, apoi se schimba apa, inlocuindu-se cu apa calda (in paralel cu oala cu fasole se fierbe apa intr-o alta oala); nu se inlocuieste cu apa rece deoarece fasolea ar deveni tare. Cind e aproape fiarta se adauga 1 lingurita sare iodata

4.Intr-o alta  oala, se fierb legumele, impreuna cu usturoiul, cimbrul si 2 foi de dafin.
Cind sunt fierte, se strecoara de supa si se pun la racit, intr-un castron - supa se pastreaza.

5. Separat se caleste in ulei, ceapa si ardeiul taiate solzisori, pina se cand ceapa se caramelizeaza, aprox 15 minute. Peste se toarna  din supa in care au fiert legumele, atat cat sa treaca peste ceapa si ardeiul calit si sa formeze un sos. Se adauga boia, sare si piper macinat, dupa gust.

6. Cand fasolea este gata fiarta, (cind se topeste in gura!) se strecoara  de apa (se pastreaza doar apa mai groasa de pe fundul oalei care contine miez de fasole).

7. Se amesteca la mixer/ blender: fasolea scursa cu  legumele, completand cu apa in care au fiert legumele atit  cat e nevoie, in asa fel incit sa devina o pasta nu foarte lichida- de consistenta dorita. Se mai pun si 2-3 linguri de ulei de masline, canola sau floarea soarelui si piper, sare dupa gust.


Timp de preparare:

- aprox 2 ore, fara a calcula cele 8-10 ore in care fasolea sta in apa

Sursa de inspiratie: mami






Comentarii