Tort raw cu capsuni si ciocolata

Tort cu crema de capsuni si ciocolata

Ingrediente pentru 6 portii:

1 lingura are 15 ml

Blat:
- 1 cana curmale inmuiate in apa 30 min si taiate bucati
- 2 cani de migdale sau aceeasi cantitate de fulgi de ovaz pentru varianta mai hipocalorica & mai ieftina :)

Crema  capsuni:
- 1 cana  (100g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
- 1 cana +1/3  capsuni proaspete sau congelate
- indulcitor 3 linguri sirop de agave
- 2 canitze mici pline cu apa (din acelea de cafea scurta)

Crema ciocolata:
- 1 cana mare (200g) caju care se lasa la hidratat peste noapte (aprox 8 ore)
- 5 linguri cacao
- 1 lingurita extract natural de vanilie (se comanda online) 
- indulcitor 2 linguri si jumatate sirop de agave
- 2 canitze mici pline cu apa (din acelea de cafea scurta)

- optional 1 lingurita rasa de gelifiant natural agar-agar care se imparte in 2  pentru cele 2 creme

Preparare:

Blatul
Blatul se prepara la lama S, se adauga toate ingredientele si se mixeaza bine cateva minute.
Va iesi un aluat ca plastilina care se intinde in froma speciala pentru prajituri cu laterale care se pot da jos. Eu nu am forma de prajituri asa ca pun hartie cerata pentru copt sau folie de plastic intr-o oala rotunda / recipient patrat, iar cand prajitura e gata si crema intarita o scot prinzand de marginile hartiei/foliei.

Cremele
Cremele se prepara pe rand la blender. Se gusta si se mai adauga indulcitor, capsuni sau cacao dupa caz. Cremele trebuie sa aiba o consistenta densa.
Apa se adauga pentru ca blenderul sa poata procesa nucile de caju si sa le transforme in crema; cand este suficienta apa sa le poata procesa totul se transforma frumos in crema; daca nu este suficienta apa, nucile caju vor sari stanga dreapta si se vor lipi de peretii blenderului, deci opriti din cand in cand procesarea pentru a curata peretii. Apa se adauga treptat.

Dupa ce ai pregatit cremele se pregateste gelifiantul natural agar agar.
Intr-o canita de apa se dizolva o lingurita rasa de pudra agar agar. Se pune pe foc si se invarte in continuu timp de 5 min - se va umfla la un moment dat insa continua sa invarti pana e gata.
Cand e gata se amesteca jumatate cu crema de capsuni, jumatate cu crema de cacao.
Trebuie sa te misti repede !
Prima crema cu agar agar se pune repede repede peste blat si se lasa 1 min la congelator timp in care se intareste. Repede repede se pune si cea de-a doua crema cu agar agar si se lasa la congelator inca 10 min.
Dupa aceste 10 min poate fi servit, si se poate tine la frigider.

Timp de preparare:

- 30 min

Variante:
Poti inventa singur multe combinatii variind putin ingredientele.


Sursa de inspiratie: pentru tortul de cioco cu capsuni Corina Bacalu

Comentarii