Clatite americane, varianta I, cu faina integrala si amarath expandat (a la Zena)



Clatite cu piure de mere si scortisoara
Clatite cu crema de carob (roscove) si banane, clatite cu gem de zmeura


Ingrediente pentru 4 portii:

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200ml
1/2 cana    = 100ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Clatite:


  • faina integrala de grau (1 + 1/2 cani)
  • amaranth expandat (1 cana) (am gasit pe internet si varianta cu tarate sau fulgi de ovaz macinati dar nu am incercat)
  • sare iodata (1 vf de cutit)
  • lapte de soia neindulcit sau orice alt tip de lapte vegetal (600->700ml, dupa preferinte pana obtineti consistenta dorita)
  • indulcitor : sirop de agav sau zahar brun, dupa gust 
  • 2-3 linguri ulei rezistent la temperatura inalta si fara gust puternic: ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
  • optional, extract de vanilie burbon (2 lingurite), se poate comanda onleine
  • optional, 1 lingurita coaja rasa de lamaie , de la o lamiie bio

Sosuri la alegere:

Gem

Piure de mere:

- cateva mere curatate de coaja si fara cotor
- sirop de agave, sau sirop de artar
- scortisoara
Merele se paseaza lama S pana devin o spuma fina. Se indulceste dupa gust.
La servire se pudreaza cu scortisoara

Ciocolata sau carob  (roscove):
- 2 linguri crema vegana de ciocolata/carob

Se serveste cu banane.


Aparatura si ustensile necesare:

  • o tigaie antiaderenta
  • o spatula de silicon

Preparare:

1. Ingredientele se amesteca cu telul intr-un bol. Gustati aluatul pentru a vedea daca e suficient de dulce, iar daca mai e necesar mai completati cu sirop de agave dupa gust.

2. Se prajesc bucata cu bucata intr-o tigaie teflonata, la foc mediu, fara ulei, cate putin pe fiecare parte.

Eu folosesc un polonic foarte mic (jumatate dintr-un polonic normal) pentru o clatita.
Pe prima parte se coace pana ajunge sa fie partial patrunsa si partea de sus a clatitei; cand partea de sus e pe jumatate patrunsa, cu o spatula din silicon, se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa la copt.

3. Se servesc cu fructe, gem, piure de mere, nuci, crema de ciocolata/carob si banane etc...


Timp de preparare:

30 min



Sursa de inspiratie: Zena the one and only :)


Aluatul
Prajitul

Comentarii