Sarmale cu ciuperci (reteta bihoreana a la mami)


 Sarmale cu ciuperci, by mami
Sarmale cu ciuperci, by mami
Smantana vegetala (reteta aici)

Bucataria traditionala romaneasca o ia pe drumul cel bun! :)
Garantez pentru aceste sarmale extraordinar de delicioase si aromate.
Inca dinainte sa devin vegana adoram sarmalele cu ciuperci. Smantana vegetala de caju e o descoperire ulterioara si va garantez ca nu veti observa diferenta intre smantana de caju si smantana din lapte de vaca.

Ingrediente pentru 4 persoane (aprox 20 de sarmale):

1 cana de masura are 200ml.

Sarmalutele:

Compozitia:
- 500g ciuperci din borcan scurse de apa (sau 1 kg ciuperci proaspete calite in apa cu ulei  sau fierte sau 15 min - Prefer varianta cu ciuperci proaspete, mult mai gustoasa!)
- 1 morcov mare, ras
- 1 ceapa medie, tocata marunt
- 1 ardei rosu, tocat marunt
- 1/2 legatura de marar proaspat, tocat marunt
- 1 cana de masura orez nefiert, spalat si scurs de apa

- 1 varza turtita proaspata, sau varza acra

- 1 lg ulei de floarea soarelui pentru calit
- 1 lgt boia dulce
- 1/4 lgt piper macinat
- 1+1/2 lgt sare iodata

Pentru fiert:
- cateva frunze de varza
- 2 foi de dafin
- cateva fire de marar
- 300ml bulion, pasata de rosii sau chiar rosii cuburi (ce aveti la indemana)
- apa pentru completat

Smantana vegana din nuci de caju: (Reteta completa aici)
- nuci de caju crude
- zeama de lamaie
- sare
- apa proaspata

Preparare:

1. Compozitia:

Daca folosim ciuperci proaspete le calim sau le fierbem 15 min. Pastram apa in care au fiert pt a o folosi la supe.

Separat calim ceapa si celelalte legume 5 min. Cand sunt gata combinam ciupercile, legumele, orezul nefiert si condimentele.

2. Varza:

Varza proaspata se alege sa fie mai turtita, nu perfect rotunda pentru ca e mai usor de manipulat si frunzele nu se vor rupe asa usor cand le desprindem.
I se scoate cotorul taindu-l cu atentie cu un cutit. Varza fara cotor se pune in apa clocotita cu sare si se lasa sa stea 30 min pentru a se putea desprinde usor.

Varza acra trebuie si ea oparita, altfel e prea acra - daca va plac sarmalele mai acre nu o opariti.

Desprindem cu atentie frunzele iar daca e necesar taiem din partea mai rigida. Pe cele mai mici sau rupte le rezervam pentru a le pune pe fundul oalei si deasupra sarmalelor.

3. Fierbere:

Se foloseste de preferinta o oala cu fund dublu sau emailata.
Avem nevoie si de o farfurie cu diametru mai mic decat oala, care se va pune deasupra sarmalelor sa le tina acoperite si sa le apese.

In oala aseazam in urmatoarea ordine:
      - pe fundul vasului se pun frunzele de varza, o parte din marar si foile de dafin;
      - deasupra se aranjeaza sarmalele;
      - peste sarmale se mai pun frunze de varza, dafin si marar ;
      - se adauga bulion si apa cat sa le acopere ;
      - se acopera totul cu farfuria ;
      - se mai completeaza cu apa cat sa treaca peste farfurie.

Se fierb la foc mic spre mediu aprox o ora - o ora si jumatate pentru 15 sarmale.

In timp ce fierb se completeaza cu apa cat sa nu scada apa prea mult si sa se arda.

Timp de preparare:

Timp pregatire: 1 ora
Timp fierbere: 1 ora - 1 ora jumatate

Sursa de inspiratie: Mami, cel mai bun bucatar din univers

Comentarii