Salata de vinete orientala (baba ganoush, moutabbal sau rahib) & Vinete coapte

Salata de vinete cu ulei de masline, castraveti, ardei kapia, ceapa si patrunjel
Salata de vinete cu castraveti, tahini, ceapa, patrunjel si chimen


O varianta foarte speciala a salatei de vinete, originara din zona Liban, Turcia, Egipt.
Salata de vinete din aceste zone are mai multe denumiri si retete: baba ganoush, mutabbal si rahib.

Ingrediente pentru 2 persoane:


- 300g vinete coapte la foc, tocate marunt (daca aveti vinete crude am trecut mai jos si o varianta simpla pt copt vinetele in cuptor)
- 2 catei usturoi taiati marunt
- zeama de la un lime sau de la jumatate de lamaie
- ulei masline extra sau tahini (pasta de susan)
- sare,
- piper

- 1 ceapa medie taiata marunt sau 4 cepe verzi taiate marunt
- 1 castravete
- 1 ardei kapia sau rosu gras
- 1 legatura mica de patrunjel sau menta proaspata
- optional rosii taiate marunt
- optional samburi de rodie


Aparatura si ustensile necesare:

Robot de bucatarie cu lama S, blender manual sau mixer.

Preparare:

Vinetele coapte

Daca nu aveti deja prin congelator vinete gata coapte, frumos, la fum, la tzara, nu disperati :) Un secret care poate salva casnicii: vinetele se pot coace si la cuptor, fara sa umple casa de miros de vinete (in cazul in care le-ai coace la flacara).
Deci, incalzesti cuptorul la 160 grade, pui vinetele spalate cu tot cu coaja pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasi la cuptor pana sunt gata, aprox 30 min. Coaja se curata cat vinetele sunt inca calde. Vinetele se prepara pe loc sau se pun in pungi si se tin la congelator, pentru anotimpuri mai friguroase. Imagini mai jos.

Salata

1. Vinetele se toaca marut manual sau la robotul de bucatarie cu lama S.

2. Ardeiul si castravetele taiate marunt se sareaza si se lasa in frigider 1 ora sa lase zeama; dupa o ora se scurg si sunt gata de folosit in salata

3. Vinetele se toaca marunt.

4. Patrunjelul si ceapa se taie marunt

5. Se amesteca toate ingredientele, adaugand zeama de lamaie si ulei de masline dupa gust

Timp de preparare:

15 min + 1 ora cat stau ardeiul si castravetele in frigider

Variante:

- In functie de gustul ce doriti sa il obtineti adaugati sau nu tahini (pasta de susan) sau inlocuiti patrunjelul cu menta proaspata.
- Pentru baba ghanoush va puteti inspira si de aici
- Pentru salata rahib va puteti inspra de aici
- Moutabbel aici

Coacerea vinetelor la cuptor (1)
Coacerea vinetelor la cuptor (2)
Coacerea vinetelor la cuptor (3) Tha tha! magic :)

Comentarii