Salata de ciuperci cu maioneza (a la Ramona sau varianta bihoreana a la mami)



Ingrediente pentru 2-4 persoane:

Salata de ciuperci:

  • 1/2 kg ciuperci proaspete
  • 200ml maioneza vegetala vegana cumparata sau preparata in casa dupa reteta de mai jos
  • 1/2 capatana de usturoi zdrobit (daca va place cu mai putin usturoi, folositi mai putin)
  • verdeturi tocate la alegere: frunzele de la 1 legatura marar (a la Ramona) sau frunzele de la o legatura patrunjel (a la mami)
  • sare iodata
  • piper proaspat macinat


Pentru maioneza vegetala preparata in casa va ofer doua variante similare.

Maioneza vegetala facuta in casa dupa reteta Fleur's Vegan Kitchen:

  • 1/2 cana (100ml) lapte de soia neindulcit si fara arome
  • 1 cana (200ml) ulei de floarea soarelui presat la rece (merge si alt ulei, dar cu ulei de floarea soarelui va avea gust mai autentic)
  • 1/2 lingurita mustar
  • zeama de la 1/4 lamaie
  • 1/4 lingurita turmeric pudra
  • sare iodata dupa gust


Maioneza vegetala facuta in casa dupa reteta lui Miyoko:

  • 1 lapte de soia neindulcit si fara arome
  • 1 ½ to 2 ½ cani ulei fara aroma (de floarea soarelui, de canola, de samburi de struguri)
  • 1 to 2 linguri mustar
  • 1 lingura otet de mere sau zeama proaspata de lamaie
  • 1 lingurita zahar (optional)
  • 1 lingurita sare iodata sau sare neagra


Aparatura si ustensile necesare:

- blender vertical fix sau manual - daca preparati maioneza vegetala in casa

Preparare:

1. Fierbeti ciupercile curatate si feliate in apa fara sare. Scurgeti-le de apa, taiati-le bucati mai mici si lasati-le la racit.

2. Preparati maioneza vegetala:

    Adaugati in blender toate ingredietele mai putin uleiul. Dati drumul la blender pe viteza medie sau ridicata si adaugati pe rand uleiul, tot cate putin. Procesati pana se intareste.
    Maioneza se va intari gradual si va dura cateva minute.

3. Amestecati ingredientele. Decorati cu verdeata si serviti cu paine integrala

Timp de preparare:

10 min + fiertul ciupercilor

Surse pentru ingrediente in Timisoara:

Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici

Costuri :

02.01.2016

- 500g ciuperci champignon proaspete: 5 lei
- 1 maioneza vegetala de la Aivia: 5 lei
- sare, piper, usturoi: 1 leu
- patrunjel sau marar: 1 leu

Total: 12 lei

Sursa de inspiratie: Ramona si mami


Maioneza a la Fleur

Comentarii