Briose cu afine - varianta 2

Briose cu afine (1/2 faina integrala si 1/2 faina alba)

În prima rețetă de briose cu afine de pe blog folosesc banana pasată ca înlocuitor de ou.
Această varianta e mai simplă și nu necesită banane iar rolul de ou îl joacă bicarbonatul de sodiu și oțetul de mere.

Am folosit jumătate făină integrală, jumătate făină albă pentru a fi mai pufoase, dar se pot face și doar din făină integrală sau albă ( recomandat să folosiți măcar jumătate făină integrală pentru o versiune mai sănătoasă).

Aceste brioșe nu sunt foarte dulci și sunt delicioase la micul dejun cu ceai sau cafea.

Ingrediente

Ingrediente pt 12-14 briose.

Unitatile de masura pe care le folosesc (folosec cani speciale de masura, dar le puteti si cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml

Ingrediente uscate:
- 1 cana faina integrala
- 1 cana faina alba
- 2+1/2 lgt praf de copt
- 1/4 lgt bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgt sare
- coaja rasa de la 1 lamaie sau 1 lgt scortisoara pudra

Ingrediente umede:
- 1 cana lapte de soia sau cocos neindulcit
- 1 lg otet de mere (sau oțet banal pt gatit)
- 1/2 cana + 2 lg zara brun- nu vor iesi dulci, daca le doriti mai dulci adaugati inca 1 lg zahar
- 1/4 cana ulei de canola/de floarea soarelui/de samburi de strguri (orice ulei cu gust fin)
- 1 lgt extract natural de vanilie

Fructe:
Afine proaspete 2 cani sau afine congelate 1.5 cani.
Daca folositi afine congelate lasati-le la decongelat si scurgeti-le de excesul de apa.

Se pot folosi alte fructe de padure sau fructe moi cum ar fi: mure, zmeura, visine sau coacaze.

Reteta

1. Amestecati ingredientele uscate folosing telul.

2. Intr-un alt bol amestecati ingredientele umede folosind telul, pana zaharul se dizolva complet.

3. Turnati ingredientele uscate peste cele umede si amestecati cu telul pana sunt incorporate, nu amestecati excesiv pt ca altfel blatul va deveni lipicios.

4. Adaugati afinele si combinati-le fara a amesteca excesiv.

5. Pregatiti tava speciala pentru muffins punand in fiecare cupa o hartie pentru copt briose.
    Puneti in fiecare cupa 1 lingura cu varf din aluat, astfel incat sa umpleti 3/4 din forma.

6. Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius (375 F).
    Coaceti-le 25 min fara a deschide usa cuptorului.
    Verificati cu scobitoarea aceasta trebuie sa iasa fara aluat, afinele vor lasa urme pe scobitoare.

Sursa de inspiratie: My Darling Vegan & gazda noastra Airbnb din Sacramento :)

O briosa are 20 carbohidrati.

Comentarii