Pizza vegana, cu blat din faina alba Miyoko's Kitchen (necesita min 8 ore la frigider)



Pizza cu mozarella vegetala din caju Miyoko's (din comerti) 
Ciuperci, ardei, ceapa caramelizata si mozarella vegana de la Miyoko's
Pizza cu mozarella vegetala din caju Miyoko's (din comert)
Ciuperci, ardei, ceapa caramelizata si mozarella vegana de la Miyoko's

Pizza e singurul fel de mancare pe care prefer sa il mananc din faina alba sau mix faina alba si faina integrala.
In principiu cand gatesc acasa folosesc faina integrala, sau jumatate alba si jumatate integrala, insa zilele trecute am mancat o pizza extrem de delicioasa gatita insasi de Miyoko, si din fericire la numai 2 zile dupa eveniment a publicat reteta pe pagina ei de Facebook Miyoko's Kitchen.

V-o prezint mai jos tradusa in limba romana si testata ! :)

Ingrediente:

Blat pentru 2 pizza medii:
- 4 cani faina alba (Sau 3 cani faina alba si 1 cana faina integrala). Daca gatesc pt mine fac jumi juma faina integrala si faina alba)
- 2 lingurite sare iodata
- 1 lingurita drojdie uscata activa
- 2 cani apa calduta (nu fierbinte si nu fiarta !)

Sos rosu sau sos pesto, sau ambele !

Sos rosu la alegere una din multele optiuni:
- rosii proaspete fara coaja sau rosii cuburi la conserva blenduite cu 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, 1/2 lgt busuioc uscat, 1/2 lgt oregano uscat si sare daca nu contine deja
- 300 ml passata de rosii blenduite cu 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, 1/2 lgt busuioc uscat, 1/2 lgt oregano uscat si sare daca nu contine deja
- 1 borcan mic sos de rosii pentru pizza sau paste gata preparat cat mai simplu (marinara, sau cu usturoi)

Sos pesto:
- 2 maini mari de frunze de busuioc
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- optional 1 lingura miso
- optional 1 lingura muguri de pin sau nuci macinate

Topping la alegere:
- ciuperci taiate felii subtiri
- ardei feliat
- ceapa caramelizata (! delicioasa pe pizza)
- masline fara samburi
- rosii proaspete rondele
- tofu de orice fel maruntit cu mana si amestecat cu sare si condimente
- cateva frunze proaspete de busuioc
- cartofi noi copti sau fierti amestecati cu putin ulei
- salam vegetal din seitan
- branza vegetala speciala pt pizza

Mozarella vegana din caju a la Miyoko's:
Reteta in limba engleza pe pagina ei Artisan Vegan Life.

Combinatia mea preferata de pizza: ciuperci, ardei, ceapa caramelizata si mozarella vegana de la Miyoko's.

Reteta:

1. Dimineata sau cu o seara inainte pregatim aluatul.
Amestecam pe rand cu o lingura de lemn, intr-un bol mare, ingredientele: faina, sare, drojdie uscata activa.
Adaugam apa calduta toata o data si amestecam cu lingura de lemn sau cu mana pana obtinem o compozitie omogena. Lasam sa stea 30 min la temperatura camerei dupa care punem aluatul intr-o punga sau intr-un castron si il lasam la frigider peste noapte.

Initial aluatul e destul de lichid, insa peste noapte se va intari.

2. Cand a sosit momentul sa preparam pizza pregatim pe rand sosurile rosu sau sosul pesto.
    Sosurile sunt simplu de preparat, trebuie doar sa amestecam ingredientele pentru fiecare sos intr-un robot de bucatarie sau blender.

3. Incepe distractia:

Pregatim masa de lucru, o curatam si o tapetam cu faina alba sau integrala.
Rupem aluatul in 2 si formam 2 mingi.
Il intindem intai cu mana apoi cu o sucitoare pana devine subtire, avand grija sa ii dam forma vasului in care il vom da la cuptor.
O data ce pe bine intins il ridicam cu ambele maini si il intindem dinspre mijloc spre exterior pentru a ne asigura ca in margine e mai gros.
Il intindem in tava si il decoram intai cu sos de rosii sau pesto (sau amandoua) apoi cu legume si tofu la alegere, incercand sa nu combinam mai multe de 3-4 ingrediente pe o pizza.

4. Cuptorul se incalzeste la 200 grade Celsius (390F). Dam pizza in cuptorul incins pe raftul cel mai de jos.
Are nevoie de 25 min la aceasta temperatura.

Miyoko recomanda o temperatura si mai ridicata minim 230 grade Celsius. La aceasta temperatura are nevoie de aproximtiv 20 min.

Eu prefer sa o dau la 200 grade Celsius (mai putin cand mi-e tare foame) pentru ca uleiul de masline extravirgin are punct de fum mediu, undeva pe la 180C, si nu vreau sa se arda. Fiecare ulei de masline e diferit, cele mai de calitate au punct de fum mai inalt dar majoritatea producatorilor nu trec punctul de fum pe ambalaj.

Inspiratie:

Miyoko's Kitchen

Pizza cu mozarella vegetala din caju Miyoko's (din comert)
Pizza cu mozarella vegetala din caju Miyoko's (din comert)

Comentarii